Jak jsme ochutnávali české Svatomartinské 2014

Zápis událostí ze sobotního večera na faře.

Krupská fara je čerstvě po opravě střechy. Po dokončené opravě této roubenky byla první veřejnou akcí ochutnávka českých Svatomartinských vín. Byl to zde v Dolní Krupé již druhý ročník. Letos se českým vinařům zadařilo a označení "Svatomartinské"  získalo nepoměrně více vín z vinařské oblasti Čechy než loni.

Starosta Lukáš Nedvěd vybral a připravil tentokrát k ochutnávce sedm vzorků. A nejenže připravil, ale ochutnávku vedl a vzorečky naléval. A že bylo opět nalévat komu! Přijeli i návštěvníci přespolní a počet se vyšplhal na zhruba šedesát zájemců o Svatomartinský košt. Letos však pro ochutnávku byla uzpůsobena i sousední místnůstka bývalého farního archivu, která tak tento večer svými menšími rozměry přímo připomínala vinný sklípek. Využití i této druhé místnosti způsobilo, že jsme se letos při ochutnávce mačkali už poněkud méně než loni a všichni mohli pěkně sedět a koštovat pohodlně u svých stolů. Aby si návštěvníci mohli zapisovat své poznatky, byly k dispozici přehledné tabulky k zaznamenání hodnocení jednotlivých vzorků. Na závěr se dokonce tabulky shromáždily a výsledky po jejich sečtení určily konečné pořadí jednotlivých vín dle názoru a chuti našich zde přítomných návštěvníků. A bylo vyhlášeno vítězné víno. Záměrně neprozrazuji které. Vše zjistíte ve fotogalerii, kterou si otevřete kliknutím na obrázek na konci tohoto článku.

Kvetoucí muškáty v oknech, vřes a břečťan na stole a k vínu kromě běžného pěčiva letos i preclíky a pařené sýry z mlékárny z podhůří Lužických hor z Varnsdorfu. K doplnění Svatomartinských bylo k dispozici i pár dalších vín, pokud by snad někdo dal po koštu vesměs pěkně suchých Svatomartinských přednost spíše polosuchému. Pak v závěru večera bylo navíc příjemným překvapením, že v nádherných kachlových kamnech lze též nádherně rozpéci rohlíky nebo preclíky. A tak se sedělo a debatovalo nad vínem až notně přes půlnoc.  Dobrou noc.. a snad tedy se těšme a doufejme, že zase za rok znovu.

Datum vložení: 16. 11. 2014 18:28
Datum poslední aktualizace: 14. 1. 2025 16:59
Autor: Správce Webu